Ruben lukt hetWekelijks rijden er zo’n 180 ruiters op de Madurodam Manege. En deze ruiters zijn van allerlei leeftijden (vanaf 4 jaar totdat het niet meer gaat). Tijdens de lessen proberen we ruiters van gelijke leeftijd bij elkaar te plaatsen alsmede gelijk rijniveau. Sommige ruiters rijden al jaren. Omdat ruiters met zo veel enthousiasme bij de manege blijven, komen er weinig nieuwe plekken vrij in lessen. Vooral de woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag zijn geliefde dagdelen waar weinig doorstroming plaatsvindt. Hierdoor kan het zijn dat een nieuwe aanmelding een tijdlang op een wachtlijst terecht komt.

Voor toekomstige ruiters is het goed om te weten dat er een maximum gewicht van 85 kg wordt gehanteerd om te mogen paardrijden. Deze gewichtsgrens hebben we ingevoerd om de paarden te beschermen. De paarden lopen dagelijks vele lessen en vaak ook met mensen die niet goed mee kunnen bewegen met het paard. Om te voorkomen dat paarden overbelast raken, is een maximum gewicht ingesteld.

Meestal beginnen nieuwe ruiters bij ons op een dekje. Door op een dekje te zitten, wordt de beweging van het paard beter gevoeld. Daarnaast verbetert de balans van een ruiter door het rijden op een dekje, heeft het ook directer effect op de spieren (en de ontspanning daarvan) en op de “zit” van de ruiter. Afhankelijk van de beperking zullen sommige ruiters op een dekje blijven rijden, of doorgaan op een zadel. Het paardrijden op de Madurodam Manege is bedoeld als therapie. Naar een ieder wordt goed gekeken wat hij of zij nodig heeft.

Er zijn ook tal van redenen waarom iemand therapeutisch paard kan rijden op de Madurodam Manege. Dit kan gaan om fysieke, verstandelijke of psychische klachten, maar ook om angsten, ADHD/ADD, autisme, e.d.
Voordat u op de Madurodam Manege kan komen paardrijden is een doktersverklaring nodig waarin staat welke medische klachten er zijn en of paardrijden niet schadelijk is voor deze klachten.

Heeft u interesse om bij de Madurodam Manege te komen paardrijden neem dan contact met ons op per telefoon of via het contactformulier. Als u zich of uw kind als ruiter wil opgeven zijn een aantal zaken belang om te vermelden zoals leeftijd, lengte, gewicht, beperking, welke dagdelen de ruiter zou kunnen rijden en contactgegevens. Heeft u andere vragen, vul dan ons contactformulier in.

De Madurodam Manege werkt ook samen met diverse organisaties zoals het Sophia Revalidatie Centrum. Voor een traject in kader van de Volwassenrevalidatie is hiervoor een filmpje gemaakt.

Kleding

Iedere sport gaat gepaard met bijpassende kleding. Bij paardrijden is dit ook het geval. Het is helemaal niet nodig om dure spullen aan te schaffen, maar we vragen wel wat aandacht voor een aantal kledingstukken…

Broek

Een niet gladde broek die makkelijk zit, is het beste. Een paardrijbroek is niet direct noodzakelijk.
En tip voor van de zomer: draag geen korte broek! Paardenharen prikken nogal en de benen van de ruiter kunnen behoorlijk geïrriteerd raken.

Schoenen

Wij raden aan dat de ruiters laarsjes of dichte schoenen draagt. Als de ruiter op een zadel rijdt met stijgbeugels, is een schoen met hak noodzakelijk. Rijlaarzen of jodphurs (lage rijlaarzen) met chaps, zijn nog beter.
Soms komen ruiters met open schoenen rijden. Een probleem met open schoenen is het gevaar als een paard eens per ongeluk op de tenen van de ruiter komt te staan. Open schoenen bieden totaal geen bescherming.

Cap

Het is verplicht om een cap te dragen op maneges, dus ook bij ons. Het is niet noodzakelijk een cap zelf aan te schaffen, want op de manege hebben wij verschillende maten caps liggen die de ruiters gedurende de les kunnen lenen.

Buiten rijden

Naast vrijwilligers en instructrices gaan ook enkele (gevorderde) ruiters mee naar buiten. Als ruiter ben je bestuurder en gelden de gebruikelijke verkeersregels. Een paard blijft een dier en dan nog in het bijzonder een vluchtdier en kan daarom extra schrikachtig reageren in het verkeer.

Hieronder twee foto’s van een (nagenoeg) blinde ruiter die het strand op gaat met een instructrice.

Hieronder staan een filmpje over het paard en de ruiter in het verkeer:

SPG Manege Madurodam en de AVG (Privacy wetgeving)

Net als ieder ander bedrijf heeft ook de SPG te maken met de privacy wetgeving die afgelopen jaar van kracht is geworden. Voor u als relatie is het belangrijk om te weten hoe wij met deze informatie omgaan en willen wij u daar graag kort over informeren.

De SPG heeft een protocol gemaakt waarin beschreven staat hoe wij met de privé gegevens omgaan van zowel onze ruiters als vrijwilligers. Zo vragen wij aan nieuwe ruiters en vrijwilligers altijd via het inschrijfformulier of wij eventuele foto’s van hem of haar mogen gebruiken in onze nieuwsbrief die wij aan alle geïnteresseerden sturen of die wij plaatsen bij berichten op bijvoorbeeld Facebook. Maar ook informatie met betrekking tot de beperking van onze ruiters leggen wij vast omdat dit voor ons hele belangrijke basisinformatie is waardoor wij er voor kunnen zorgen dat iedereen op een veilige, en voor de betreffende ruiter toegepaste manier kan paardrijden bij ons.  Deze informatie verwerken wij in een totaaloverzicht dat als basis gebruikt wordt door ons. Deze informatie is natuurlijk niet voor iedereen beschikbaar. Er is een beperkt aantal medewerkers en vrijwilligers dat toegang tot deze informatie heeft. De gegevens van ruiters en vrijwilligers die, om wat voor reden dan ook, onze manege verlaten verwijderen wij uit onze administratie zoals de wet hier voorschrijft.